Monday, September 12, 2011

Buah Jentik

Buah ni dah jarang2 timboi.. namun masih ada lagi di  Kedah..
kot2 belah lain (negeri2 lain) tak pernah nampak..kalau ada pun mungkin dgn nama lain..
Kalau nak jentik pun mesti lah dgn sopan..maksudnya dgn jentikan manja gitu.. hee
Kalau dok buat jentik power.. hmm dgn kulit dan ulas/isi.. pun terbang sekali..
yg tinggal cuma tangkai.. hee nak makan apa kan3...

Maklumat lanjut boleh dioerolehi dalam gambaq2 yg dipamirkan.. klik je dan besar kan..ok

Lihat saiz tangkai buah jentik yg normal.. hhmm jgn dok teringin kat petai tu lak..
nanti angin satu badan..haa

Perbezaan Pendapat adalah Rahmat!

17 comments:

Mohamad said...

Salam Idulfitri..
Betul2 lama saya tidak jumpa dengan buah ini. Rasanya yang masam-masam manis memang sedap..

Lana~Bulu said...

Ya..Muhamad.. memang sedap bagi yg pernah merasa..

Nida said...

Salam pak Lan..

First time dengar dan lihat buah ni... banyaknya kosa kata baru yg saya belajar dari Pak Lan ni.. hehe

Lana~Bulu said...

Wa'alaikum salam Mak Su..moga sihat sekeluarga hendaknya..dah makan lemang..ketupat..?
..
Cikgu yg arif memang dapat melihat banyak kosa kata yg tunggang langgang..hee
..
loghat daerah asal..haaa

syariza09 said...

dh lama x mkn buah ni, lg pun susah nk dpt

zue said...

klu nengok rupanya mcm buah rambai adakah rasanya masam2 manis.

Lana~Bulu said...

Zue..memang macam buah rambai tapi kecik sikit dan rasanya manis2 masam kalau yg tua berwarna kuning langsat..gitu..
jom pi Kedah antara bulan 7-9 ..hee
boleh makan..

Cik Bambam said...

wahhh..1st time tau buah nie..mcm langsat ek shape dia.. :P gi kedah kena try la ni.. hehe

ainnoraini said...

tak pernah jumpe dan tak pernah rase lagi buah ni..mesti sedap kann...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

buah rambai..buah ni kulit nya sedap buat masak lemak cili api terangkat

Lana~Bulu said...

cik Bambam.. seakan-akan buah rambai tapi kulitnya keras..
memang nak kena pi Kedah naa..
mesti cuba..

Lana~Bulu said...

Ainnoraini..
Harap2 biarlah dimasa hadapan cik Ain akan dapat merasainya...sedap tau..

Lana~Bulu said...

brutalsolo..
teman permnah makan buah rambai.. tapi belum pernah lagi makan masak lemak tu..hhmm nak kena rasanya ni..

siti murni said...

betoi! buah jentik memang susah nak jumpa la ni..kalau belah kedah memang dok ada lagi kan..kat belah2 kampung nuu...adoii..teringin dah!

adik saya suka panggil buah jentik-jentik..haha..apa da...jentik2 pulak pegi nya!

Lana~Bulu said...

siti..
hhaa. buah jentik2..?
ini kira kes berat nih..hee
apa pun buah ni sedap..

zanafahmi/PB said...

tak pernah jumpa, tengok, rasa....mcm buah rambai je? bukan rambai ke tu?

Lana~Bulu said...

Bukan buah rambai , Zana..hee
buah jentik. nak kena cuba makan ..best tau..
nanti kena pi cari kat kedah naa..
Teman akan jelaskan lagi dalam post yg akan datang . InsyaAllah

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media