Saturday, February 12, 2011

Mentarang yg rapuh..

Pejalanan dipagi hari melintasi kawasan gerai di tepi jalan yg menjual 'mentarang'.. rasanya di Sekincan , Selangor kot... Nampak metarang ni .. teringat masa dulu dizaman kanak2.. pi cari sendiri mentarang ni kat tepi laut.. Pantai yg tak berpasir tapi berselut..
Terbayang lagi bagai mana syoknya mencari mentarang tersebut dalam tanah berselut dgn paras air laut mencecah dagu bila tangan dok syok 'gagau' kat sekawan mentarang tu dalam tanah berselut tu..
Bila dah hampir tengahari baru sedar yg air laut dah surut dan hasil pun separuh penuh besen yg dibawa / di ikat bersama sewaktu mencari mentarang.. Nak pulang ke daratan pun satu hal.. Terpaksa melalui. merentasi tanah berselut / lanyau / keleboq .. langkah jugaklah walaupun kaki tenggelam hingga paras lutut dan paha.. sambil tarik atau tolak hasil yg dibawa masing2.. Dalam ramai2 tu ...gheyoh2.. sampai jugak akhinya.. Nostalgia....

Tujuan sebenar singgah di gerai ini adalah utk membeli jagung segar ni sebagai buah tangan buat adik di Lumut yg menyediakan 'family lunch' pada teman sekeluarga.


p/s-moga maksu dan adinda mouri kat NZ sana sihat2 selalu..
    - buat rakan2 yg lain..adik/kakak/abang/makcik/pakcik ..maaf pasai lama tenggelam..

24 comments:

cemomoi said...

ooo lama tul cuti...

tak panh rasa pulak mentarang tu, brapa hengget sekilo?

kakcik said...

Jagung tu kalau dibuat serawa, sedap tu. :)

Lana~Bulu said...

hee..apo nak dikato..terpaksa..
hari tu tanya ada 3 harga..RM6.00 yg kecik..RM7 tu besaq sikit dan last RM8.00 paling besaaqq..
rasanya manihhh..

Lana~Bulu said...
This comment has been removed by the author.
Lana~Bulu said...

kurangkan manis nya kak cik..

Anonymous said...

kalau masak sweet sour pun sodap

marlene said...

masak gulai sedap x?

ch@ said...

asal kita tiba-tiba teringat pakLan, mesti pakLan update blog. hahaaa. owh ini la mentarang, hai mentarang selamat berkenalan =) mcm mana nak masak ni pakLan?

siti murni said...

tu dia...mentarang..dah lama tak tengok sampai dah ingat-ingat lupa macammana rupa bentuk nya. dulu masa kecik, rajin dok main tepi laut..kenai la jugak segala mak nenek siput dan kerang2an ni...hihi

Lana~Bulu said...

gagau mentarang tu yg paling syok....siti murni..tapi bila dah tongah hari..tu yg maleh tu..hee

Lana~Bulu said...

Anon..tak pernah pulak rasa masakan ..tapi mesti sodap punyalah kalau perut kita lapaq kan..hee

Lana~Bulu said...

marlene..boleh dan lagisedap kalau campoq dgn rebung...

Lana~Bulu said...

TQ..ch@ kerana masih ingatkan teman..ntah apa yg dapat dgn ragam baru auni tu kan...hhaaa
masa dulu teman basuh2 dan rebuih saja..then 'tala'....sedap .. manis..
meratah lah tu...

Aanas said...

salam tuan lana,
lama tol bercuti blogging.. ingat dah pencen.. heheh..

tak pernah tengok mentarang nih, apatah lagi ler memakannya... macam ala2 tiram ker?? heheh..

Lana~Bulu said...

TQ Aanas..hee
ingatkan nak pencen gak..tapi muda lagi..haa
p/s- buah muda pun ada yg guguq kan..hhmm..

Lana~Bulu said...

Aanas..kulit mentarang ni mudah pecah...

DDrfauziah said...

Aslmkm Lan.
Lan dah tidak bz sangat now? Bagus la.
Wahhh nostalgia best ni!
Kak G lagu tu jugak! Syiok abis kan?
Dah lama la tak makan mentarang ... Lan buat Kak G rasa kempunan la. :((

Lana~Bulu said...

wa 'alaikum salam kak G,
memang nostalgia sungguh...
subhanaAllah..

Nida said...

Salam Pak Lan..

Baru habis pantang ye... hehe (gurau je ek Pak Lan)..


OOoo.. gitu rupanya mentarang ye.. masak lomak cili api best tak ek?

Lana~Bulu said...

wa salam, buat maksu sekeluarga. berita gembira yg maksu sekeluarga tak terlibat dgn kejadian gempa tu..alhamdulillah..
memang pantang pun..hee hee
pantang nampak...haaa

anntaj said...

menterang tak pernah makan..
tapi jagung tu best kalai buat cekodok jagung manis...
nyummy...

Lana~Bulu said...

teman memang suka jagung rebus tapi kalau bakau lagi sedap...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
kampung aku tu..jemu makan..senang cari

Lana~Bulu said...

eloklah tu..nanti boleh singgah..hee

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media