Friday, October 22, 2010

E2..

Malam tadi (21/10/2010 * 10:50pm) masa dok tengah menjengok ke blog kawang2,
teman terima sms dari anakanda (kakNgah). Terasa rindu pulak pada kakNgah.
Yelah dok sorang2 ..yg lain semua dah mimpi..hee
Terfikir utk berkongsi kata2 hikmah bersama rakan2 yg lain..

Jadilah yg tebal e2 iman,
Yg nipis e2 lidah,
Yg tajam e2 akal,
Yg lembut e2 hati,
Yg ringan e2 solat,
Yg halus e2 suara,
Yg luas e2 ilmu,
Yg manis e2 senyuman,
.. senyum selalu tak rugi pun,
   xbayar pun..
   dapat pahala lagi  :-))

Senyum je tau.. bukan songeh naa..
Mesej sms tu teman rasa dah cantik.. tapi..
singkatan perkataan tu ..ok ke? kreatif ke? Kalau dah sahari sejuta sms dihantar..
bagaimanakah dgn perlaksanaan bahasa yg benar2 betoi dalam exam nanti?
SRP (disengajakan) ke? SPM ke?
Tak tershasul ke.. bagaimana para cikgu2 sekeliang..
Hhmm.. Ooo..bahasa ibundaku ...
Perbezaan Pendapat adalah Rahmat!

28 comments:

My Little Diary said...

salam,
yang besar e2 nafsu
yang indah e2 solat
:)

entry terbaru "segalanya ku terima"

al-lavendari said...

dunia berubah .. kita kena ikut bersama. kalau tidak susah kita hendak berkomunikasi dengan generasi muda.

"sesuatu milik kita yang tidak akan kehabisan, walau sebanyak mana pun kita berikan ... adalah senyuman"

kak Erna said...

betul tu..senyum..sengih pun boleh lagi..
kata2 tu sedap dibaca..bagus untuk peringatan..mula2 tak paham juga ... E2 tu apa ke benda lah..lepas tu baru tahu..he he..orang tua macam akak ni memang susah nak faham sms budak muda sekarang ni..terlalu ringkas..

DDrfauziah said...

Aslmkm Lan.
:) Kalau dok senyum seluloi sana sini, orang kata dah tak betoi!
Lan, la ni cikgu2 pun kan dah canggih-manggih ... depa pun sama naik! Banyak subjects tu kira faham QED la kot. Kalau dak, lagu mana ramai sangat dapat A?

siti murni said...

saya guna jugak short-form..tapi berpada-pada lah. kadang-kadang sampai susah nak faham bahasa sms ni..

mohdandmeriam said...

salam lan..mula2 tenguk tajuk ..eh apa cerita lan hari ni..
enter je tersenyum makcik membacanya..pandai menggunakan tajuk yg catchy..mesti orang nak baca..

Lana~Bulu said...

MLD..
yg berat e2 amanah..
yg dekat e2 mati..
yg jauh e2 masa..

Lana~Bulu said...

Hee..senyum sedekah pakngah bukan pekena..hee

Lana~Bulu said...

Hai kak Erna..bukan tua tapi lama..hee

Lana~Bulu said...

wa salam kakG..betoilah tu..cikgu2 la pun muda2 dan sama naik lah depa tu..

Lana~Bulu said...

SM..teman lebih suka call je dari sms nih.. lambatlah nak reply2 nih..

Lana~Bulu said...

M&M..
teman masih belajau lagi pun..
mana boleh tanding makcik..kan3..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

BETUL TU MINTAK MINTAK DBP AMBIK POT TENTANG HAL INI... AKU JENIS YG TERBAWA BAWA

secangkir madu merah said...

masa yg cepat beranjak memaksa kita menggunakan terlalu byk short form yg kengkadang menyusahkan sbb tak pahe....


senyum sokmo..

sahromnasrudin said...

kiter kne ikut rentak org muda ^_^

a kl citizen said...

kalau sms boleh diterima kut, sebab kekangan huruf, terpaksalah kan

Insan Marhaen said...

lain orang nak berbahasa sms nak buat macam mana. kita sendiri pun apa kurang.

yang - yg
orang - org
dengan - dgn
dan sebagainya - dsb

so.... macam ketam...

Lana~Bulu said...

cadangan yg baik tu brutalsolo..
bila nak couple ni..hee

Lana~Bulu said...

SMM..
ya..masa mmg cepat berlalu..kita kena ligan masa..

Lana~Bulu said...

shahrom..dulu kita ikut rentak orang tua kan...

Lana~Bulu said...

Cikgu.AKL
memang terpaksa kot..yelah kalau lebih perkataan nanti dikira DUA kali send lak..hee

Lana~Bulu said...

ha ah kan IM..
dgn = dengan
yg = yang..okaylah tu..
yang menjadi persoalan laa ni adalah seperti dibawah..
n3...
e2..
cam2..
hari2..
ku2..
heee..
tapi depa nak guna kita nak wat lagu mana kan..tak leh nak tahan2..

Aida Ali said...

Cabaran besar buat cikgu2 BM masakini.

Lana~Bulu said...

Puan Aida Ali..
cabaran demi kemajuan anak bangsa..

NURA said...

salam sobat
senyum juga termasuk ibadah.
semoga tetap selalu sehat dan sukses.
trims visitnya ke S.A.

harto said...

perbedaan adalah rahmat, bisa berbeda menjadi nikmat. ingin berbeda itu motivasi kuat. Insya Allah dari satunya perbedaan menjadi maslahat munculnya kebersamaan yang erat

Lana~Bulu said...

Nura..
selalu sukses juga utk nora dan keluarga..
bahagia bila tahu semuanya happy bersama family..

Lana~Bulu said...

benar sekali nasihat mu Harto..
Salam sohabat dari jauh..semoga berkekalan..
subhanallah

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media