Monday, May 31, 2010

Karnival~

Selepas balik dari bermain dgn anak2 di padang besar tu..teman masih sempat lagi ambil sunat juma'at. (zzZZzzZZzzzz..)..almaklumlah letih melayani si-kecil dan yg lain2.. (teman tabik pada kaum ibu dalam melayani karenah anak2..bukan sepagi je. BAHKAN...)
Selepas lunch bersama family..(makan lagi..alahaii). ~ jam 12.30pm teman bertolak ke Masjid bersama anak2 dan isteri2 utk solat jumaat dan meraikan "Karnival Perdagangan & Product Muslim" yg diadakan di perkarangan masjid.
Tradisi ekonomi yg elok dianjurkan dan dilakukan berdekatan dgn masjid agar fungsi masjid kembali hidup ...
Kaum adam datang dgn anak dan isteri.. sebelum solat dah round dgn family (yg datang awal laa).. Selepas jumaat kembali semula melawati pameran dan jualan .Ada yg sempat juga menjenguk..mana lak bini dema gamaknya,,..? maklumlah selepas ditinggalkan utk solat jumaat..orang pompuan kan paka.. dalam hal2 jual dan beli3 ni..hee
Dalam banyak2 pameran dan jualan product muslim..yg ni teman selitkan utk gambaran kita bersama .. walaupun masih awal namun bertapa keadaan begitu dilihat terdesak buat generasi zaman sekarang ..dan akan datang...p/s - kenapa masih 'tersangat' kurang product muslim dipasarkan di super atau hypermarket dalam negara kita .?
- inikah penswastaan alaf baru..? mandi..kafan..solat..dan simpan/kebumikan..? All in one @ RM****

Perbezaan Pendapat adalah Rahmat!

17 comments:

ch@ said...

semuanya dah di hujung jari kan PakLan, perlu RM aje.

cemomoi said...

jenazah
manusia tak cukup masa segala menda nak diswastakan hilang le keakraban bila kita hanya hadir untuk bertandang

Zura said...

kehebatan wanita yg xde pd lelaki...so hargailah kaum wanita..:)

LanaBulu said...

RM..banyak..tapi ukhwah kureng tak syok jugak kan ch@....kan3

LanaBulu said...

mg benar katamu cemomoi..risau juga teman mikionya..

LanaBulu said...

Zura..mmg kaumm wanita sangat special..
SubhanaAllah

mohdandmeriam said...

salam lan..macam mana product muslim nak masuk supermatker sebab taukehnya bukan orang islam..takkan nak bagi peluang kepada baran2 kita kan..inilah nasib kita lan..

LanaBulu said...

Sepatutnya benda2 basic lagu nilah yg kena diatasi oleh mereka2 yg diberikan kuasa mentadbir negara..lebih2 lagi orang yg sentiasa melaungkan memertabatkan bangsa..
bahkan kadang2 dalam senarai atau pengerusi atasan adalah beberapa kerat bumiputra yg beragama islam...

khai said...

Lan, saya nmpak gambar rambutan..huhu..rindunyer nk makan. yg lain, about barangan muslim, kita kene bljr camana Pakistan idup kat bumi permaisuri nih. mereka siap ada pasaraya sndri yg mjual barangan halal. pasaraya PAK tu tmpt we all mdptkan bekalan yg akan jd kenangan suatu ari nanti..

Nida said...

Salam Pak Lan..

Atas tu buah rambutan ke????? uwaaaaa meleleh sudah air teman di sini..

Kalau nak tahu banyak produk Faiza, Adabi di NZ ni tau... bangga rasa jadi org Malaysia..

LanaBulu said...

Khai..tumpag berbangga dgn khabaran ttg kejayaan muslim pakistan tu..
kita ni boleh juga sebegitu jika pemimpin ada kesedaran tapi ..terlebih banyak berpolitik lah pulak..dari kerja demi anak bangsa..

LanaBulu said...

Maksu..
mmg rambutan tu..takpa..sabaq ..bila sampai Malaysia..makan sungguh2..biar meleleh air buah rambutan tu..
p/s- gelora nafsu makan pun boleh menggalakan hormon..nanti cepat jadi gemok(bertambah kg) sikit..heee
welcome home...
pelam..rambutan..buah sawa.. buah cermai? tak nak ke..buat cicah dipetang hari..sesuai tu utk orang yg mengindam...

zue said...

semua prkhidmatan kena bayor...

DDrfauziah said...

Aslmkm Lan.
Begitulah dunia di akhir zaman! Semuanya 'berimankan' wang dulu. Terlalu sedikit yg mahu berjariah ikhlas ... alasan mereka 'nak makan semua bukan boleh dibeli dgn air liur saja!' Caj kelas atasan lagi! :((
Bayangkan sdra suami Kak G membayar upah membawa jenazah isterinya saja dr Ampang Puteri ke Masjid Kpg Baru tu = RM 800. Cekik Darah betul!

Norasikin said...

Orang melayu mudah puas hati, yang tak mudah puas hati pula tak berani, yang berani pula tak bermodal, yang bermodal pula mudah puas hati. hmmm

LanaBulu said...

benar kata zue tu..tapi padan2lah kan...
jgn sampai macam kes kak G tu...
melampau2 sangat charges nya...
gamaknya kak G..depa kira kawasan kot..hee
elit area lagi mahal...

LanaBulu said...

Norashikin...
ketidaksempurnaan ini akan bertambah sempurna sekiranya pendedahan demi pendedahan diberikan...
setidak2nya ianya menjadi sebahagian dari upacara masyarakat melayu baru..INsyaAllah

membangun bersama islam dan ekonomi yg lebih kukuh..

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media