Tuesday, October 27, 2009

Nafsu Mmg Tak Pernah PUAS

Diberi betis nak paha. Bila dah dapat tak pernah bersyukur. Amanah yg dipegang tapi berciciran. Sekadar renungan dan buat muhasabah diri ..video klip ini teman simpan untuk tatapan sesiapa saja termasuk diri.. videoBila kepayahan pandanglah ke bawah... agar kita redhai ketentuanNya. Kehidupan di dunia hanyalah sementara, tempat buat mencari bekalan ke negeri yg kekal abadi.

10 comments:

kakcikseroja said...

Saat susah kita ingat padaNya..
saat senang ?????

(tak dapat nak tonton video tu... :()

Anonymous said...

Itulah kita kakCik..Banyak kelemahannya..
Video tu boleh dilihat InsyaAllah ..cuba klik dan klik sekali lagi kat arrow /play tu ..Sabar ye kakcik

cemomoi said...

time kita susah slalu kita merungut napa org kaya tak mau tolong org semekin cam kita ni, tapi bila sng bhs kita udah berbeza... kita akan berkata pada org semekin supaya bekerja kuat supaya jadik kaya cam kita... nama nak menolong sepertimana kita merintih dulu tak wujud sama sekali

Kabasaran Soultan said...

Sebuah renungan bijak yang layak dijadikan cermin diri agar selalu menghiasi hari dengan syukur.

nice sharing

zedmagel said...

Salam Lanabulu,

Memang lama saya tak up date blog. Agak sibuk dengan urusan sendiri.

Yang bernama manusia memang begitu, sangat terasa kurang, sedangkan nekmat yang Allah beri tak terhitung oleh kita, tapi tidak mampun mendalaminya.

a kl citizen said...

assalammualaikum

sangat sangat menginsafkan...
sedih betul mengenang nasib budak2 tu....
semoga Allah memudahkan hidup mereka dan memberi sinar di dunia ini dan akhirat nanti

al-lavendari said...

salam.

penyampaian tuan dalam bentuk av sungguh mengesankan. ia patut di siarkan di semua saluran tv kita berulang2 kali kalau boleh sepanjang tahun bagi mengingat dan menginsafkan mereka yang tak tahu bersyukur. saya pernah membuat satu nukilan seperti di bawah yang membawa mesej hampir serupa, tapi medium tuan lebih hebat dan istimewa. tahniah. saya benar2 tersentuh !

SEMOGA RAMADHAN 1430 INI ...

kelmarin aku melihat di kaca tv
ada famili makan nasi
beras gred bawah sekali
cuma sekali sehari
dengan sayur kangkung yang dipetik di pinggir kali
sekadar mengalas perut yang berbunyi
tidak pula ku lihat ada kerut di dahi.

sedang aku terbiasa makan nasi
beras wangi gred atas sekali
bila-bila mengikut kehendak hati
kekadang berkali-kali dalam sehari
dengan kari ikan tenggiri atau kurma bebiri
atau lain-lain makanan selayak tuan puteri
itu pun kekadang masih tidak puas hati
hanya kerana tiada sayur broccoli.

mengapa aku biadap sekali
seolah-olah merasa semua rezeki
sudah menjadi hak sendiri
terlupa akan segala yang dinikmati
adalah dari Rahmat mu jua wahai Ilahi
makhluk jenis apakah aku ini?

Ya Allah ya Tuhan ku
ampunilah daku
atas segala kelemahan ku
semoga Ramadhan 1430 ini
menginsfkan aku siapa diri.

*selamat berpuasa

al-lavendari. 20hb Ogos 2009.

anak muallaf said...

Salam,
Sedih tengok ana-anak yang menjadi mangsa keadaan.Alhamdulillah anak-anak kita hidup dalam serba kemewahan.Pada hakikatnya anak-anak yg hidup mewah pada hari ini tidak independent..bukan nak kata anak org lain ..anak saya sendiri ..
Kekadang kemiskinan juga mematangkan kita..memotivasi kita..Dulu kita susah..jalan kaki 2 batu kesekolah..bila time kemarau daun getah gugur..panas lit-lit..matahari atas kepala..kita berazam..aku nak belajar sunggu-sungguh..aku nak jadi orang kaya..nak pakai kereta..aku tak mau berpanas macam ni lagi..

LanaBulu said...

cemomoi : mmg kita selalu merungut pd kesalahan orang lain je..our self buat do no..
kabasaran soultan : Sekadar buat renungan diri dan sedara-mara serta rakan taulan..maya atau pun nyata
Saudara Zedmagel : teman ingatkan dah keluar negara..melancong..sgg lama tak up-date blog tu..hee

LanaBulu said...

a kl citizen : bertuah anak2 kita di Malaysia ni..tu pun ramai tak tau bersyukur..
al-lavendari : Karya tu adalah lebih asli dan ilmiah.. nanti teman akan copy & paste buat n3 akan datang..buat peringatan bersama..
Anak muallaf : kemiskinan dan kepayahan lebih mendidik anak2 menghargai sebuah kehidupan yg bakal mendatang ..tak de lah dok manja sangat..
nak pi sekolah berkalan 2 batu..fuuhh..tok sah dok harap laa..nanti depa siap komplen lagi..kenapa tak naik van sekolah? bahaya? dan bermacam-macam lagi..
tapi kadang2 tu ibubapa yg terlalu / terlebih risau ..suasana persekitran sekarang sangat berbeza dgn zaman kita dulu..
Dulu rasa fresh..safe..happy..tak de tension..pun zaman persekolahan..siap boleh mandi sungai lagi bila balik sekolah..hhee

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media