Monday, December 13, 2010

Betik Raja Vs Betik Telinga gajah

Memang inilah kali pertama teman jumpa betik yg buahnya 'kala' kuning. Dari muda kecik hinggalah besar matang . Warnanya tetap kuning.. Tanya tuan rumah dan anak beranak pun depa tak tau.. So teman "dengan rasminya memberikan nama *betik raja*" pasai kuning nya tu.."
Dari sumber tuan rumah..bila masak warnanya akan mejadi kemerahan.. rasanya? tetap juga sama seperti buah betik yg lain..

 Sesapa yang tahu nama sebenarnya betik ni sila 'habaq mai naa'.. tapi kalau tak tau tu kira betik raja je lah..
pisang raja dah ada kan..heee

Buah 'menghendoh' dan mudah dicapai tangan.
Betik Telinga Gajah akan timbul pada N3 seterusnya.
InsyaAllah..

18 comments:

kakcik said...

Untuk jualan ke? :)

Lana~Bulu said...

tak lah kakcik..
kalau nak merasa tu free je..

ch@ said...

sik tau bah namanya, makan je tau. kekeke... lama tak mkn betik dgn asam boi, yummi-yummi.

Lana~Bulu said...

sama lah kite ch@...
hee..
teman suka asam koo..

mohdandmeriam said...

salam lan..lebat buahnya..makcik setujulah dgn nama tu..yalah warna kuning selalu kita kaitkan dgn raja kan..

Lana~Bulu said...

25 % mak cik Yam...hhmm

Zura said...

pape pun pucuk betik sedap d makan cicah ngan sambal belacan..

Lana~Bulu said...

Ulam tu .. awit muda tu...
tapi pahit kan?

Lana~Bulu said...
This comment has been removed by the author.
ainnoraini said...

banyak buah betik...
kalau mak mentua saye pucuk betik tu dibuat ulam..tapi saye tak lalu sebab tersangat la pahitnye...

kak Erna said...

salam..
memang tak pernah jumpa ni..
nampak gambar betik pun dah terliur..memang buah kegemaran..setiap hari..mesti nak makan betik walau pun sepotong..

Insan Marhaen said...

ni baru first time IM dengar nama betik ni..he..he..

Lana~Bulu said...

Ain..buah yg jenis kuning ni ke?

Lana~Bulu said...

kak erna..
sama lah teman pun..1st time lihat dan nama pun tak tau..

Lana~Bulu said...

IM..kalau tahu nama buah betik ni..habaq mai laa naa..hee

DrSinga said...

betik mutasi..

Lana~Bulu said...

mutasi..hmm..

anakmuaallaf said...

macam2 ada di Malaysia ni...

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media