Friday, August 06, 2010

Bom Hiroshima

TSUYUKO Nakao, 92 (kanan), dan Kinuyo Ikegami, 77, meratapi kematian ahli keluarga akibat dari serangan bom atom pada 1945 di Hiroshima Peace Memorial Park, sempena memperingati tragedi pengeboman Hiroshima, genap 65 tahun, hari ini. -
* AS pertama kali sertai majlis memperingati pengeboman Hiroshima
Dunia memandang kerja buat AS tu sebagai satu kezaliman yg dasyat (memang ZALIM pun)
buat masa tu laa.. habis jdi padang jarak padang tekukuq..(pasai apa depa beri nama ni?)
Masyarakat dunia melihat saban tahun .. tapi?
Nak buat lagu mana lagi nak stop kan tentera merah jepun ni..
Dari satu negara ke satu negara depa masuk..
Awat? depa masuk dgn sopan santun spt masuk ke siam ka?
Membujur kaku..melintang patah..itulah Japang..masa tu..
Berapa ramai yg menjadi mangsa..bunuh dan pancung kepala dah serasi dgn jepun ni..
Utk apa berlaku kejam dan zalim sedemikian? sama saja 2x5..
Rasa teman sekiranya dikumpulkan keseluruhan mangsa di negara yg pernah dimasuki jepun..
mungkin sama dgn jumlah mangsa bom atom tu..
So..? Fair kan..
Moral of story :- orang berbudi kita berbahasa.. next.sambong laa..

Perbezaan Pendapat adalah Rahmat!

8 comments:

secangkir madu merah said...

salam LB,

org berbudi kita berbahasa
jgn mencuri semasa berpuasa..hehehehhe

Wanita Mutalib said...

fair enough..
sangat setuju..

ch@ said...

sebenarnya, kita masih tertanya-tanya, bukan ke ada rundingan? tapi kenapa masih nak berperang lagi???

Lana~Bulu said...

SMM.. betoi3..
hee..

WM..kan betul gitu kan..

al-lavendari said...

itulah akibatnya kalau sama-sama tak ikut adab berperang !

DDrfauziah said...

Aslmkm Lan.
Kak G sedih tentang satu kenyataan ... duk fikiaq la jugak: Adakah itu satu pengajaran bahawa kekejaman hanya boleh terhapus dgn kekejaman?

Zura said...

drg tue lebih kurang je kejam nye..

harto said...

semoga tidak ada lagi peperangan yang merugikan semua pihak.

Lama tidak berjumpa, lama pula tak berkata, namun persaudaraan yang ada diantara kita begitu indah kita rasakan. Dalam menyambut datangnya bulan suci ramadhan, saya mengucapkan SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH SHAUM MOHON MA’AF LAHIR dan BATHIN

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media