Wednesday, July 28, 2010

Bukan Haru-biru tapi haru~merah

Perbincangan meja bulat...
Tentang masa depan kelas peperiksaan peringkat rendah dan menengah rendah..
Masih dalam perbincangan. Kata putus tidak dapat dibuat dalam masa yg singkat..
 Melibatkan banyak perkara.. Keserabutan kelihatan dgn pencapaian hasil meeting.
.Biasalah kan meeting pun dalan suasana tergesa-gesa..
 Menampakkan seperti ada kekecohan dalam system pendidikan negara.
 Kenderaan baik dan elok..namun disebabkan pilot semi-pro..
 Kelam kabut..serba tak kena.. Silap2 haribulan pilot buat u-turn .
.Hala tuju tak sampai dan buang masa dan minyak kereta saja. dah lah minyak baru naik harga.. hee
Begitulah gambaran yg terlihat dipaparan media semasa..
Belum pun sattle masalah keserabutan ini..keluar pula isu baru dalam system pendidikan.
La ni guru peringkat sekian2 boleh libat politik sedangkan suatu masa dulu tidak dibenarkan.
 Kita semua tahu guru2 ni kekadang tu terpaksa bawa balik kerja kerumah..
 Ni nak ditambah lagi dgn penglibatan dalam politik..
Teman merasakan adalah lebih elok diubah akta universiti yg mengongkong students tu kepada lebih terbuka ..
sebab sangat bersesuian dgn perkembangan minda mereka melibatkan politik berbanding dgn peringkat rendah ni..
Seperkara lagi..
Adakah kita telah benar2 melaksanakan sikap profesional dalam system demokrasi..???
Adakah kita faham erti demokrasi? Jgn pula nanti guru2 yg tak sealiran habis kena campak kat tengah hutan Pahang atau Sabah Sarawak sana nun..
Perbezaan Pendapat adalah Rahmat!

12 comments:

RAM said...

Salam bro Lan.
Inilah akibatnya apabila orang politik tu memikir poket sendiri lebih dari segalanya .. prinsip yg mudah pun mereka tak dapat ikut.
Malangnya dalang sebenar ialah rakyat yg masih tidak sedar & insaf utk memilih atas dasar keupayaan sebenar utk berbakti.
Jika tak berubah, akan menjadi semakin parah!

pacifist said...

salam tuan.
minda kebanyakkan daripada kita sudah tidak terkongkong oleh dotrin yg mengatakan hanya parti tertentu shj yg dpt memakmurkan bumi malaysia.biar kita bersaing di padang yg rata.biar rakyat menilai dr 2 sudut/hala.
-

Aanas said...

tak tahu apa sebenarnya niat dan matlamat dia orang yang sentiasa berserabut nih.. untuk masadepan anak bangsa kah, untuk agamakah, untuk negara kah, atau untuk diri sendiri, diri sendiri dan diri sendiri..

note: entah bagaimanalah zaman anak2 ku nanti, yang pasti akan ku pasak jiwa mereka dengan benteng2 ..

anakmuaallaf said...

Sidang saja di meja bulat tapi idea dan pemikiran tab bulat mcm meja..Lihatlah PPSMI dah berapa juta habis??

DDrfauziah said...

Aslmkm Lan.
Sistem pendidikan/pelajaran mula menuju ke alam keserabutan & kehuru tak keruan setelah Che Det menjadi Menteri Pelajaran semasa Hussein Onn mengambil alih pucuk pimpinan ... kesannya terbukti hampir seketurunan kemudian (30tahun) ... kemudian terus menurun!
Sekarang hanya rakyat jua yg mampu memperbaiki keadaan. Jika semuanya berpegang kepada Hukum Tuhan, terutamanya bagi orang2 Islam = orang2 yang beriman, Allah SWT akan berkati - itu janjiNYA.
Sebenarnya Lan, hampir semua orang tahu erti demokrasi, sebab itulah pemimpin2 mengekangnya dgn istilah 'demokrasi terpimpin' & lebih teruk lagi melaksanakan pemerintahan autokratik.
Tetapi kuasa sebenar di tangan rakyat ... mereka yg mesti bertanggung-jawap dulu!

kuina said...

sy tak faham sgt politik aka politik Malaysia so sy tak join politik...tp ambik tau jugak la.. nanti jd katak bibwh bumbung transparent

Lana~Bulu said...

RAM..rakyat semakin sedar namun yg masih tertipu pun ramai lagi..

Lana~Bulu said...

facifist..
harap2 begitulah keadaannya ..
open fighting..
demokrasi jujur..tapi boleh ke..???
kalau dah nampak secara jujur tu bakal menerima padah..?
maybe sekadar depa bercakap je lah..demokrasi terpimpin..haa

Lana~Bulu said...

Aanas..itulah tugas kita memberi kesedaran kepada anak2 kita dan sedara mara serta juga sesiapa yg tercapaitangan demi kesedaran bertapa kita sudah dhaif dgn yg ada laa ni..

Lana~Bulu said...

AM..itu bukan habisss tapi 'masyukk''..
kita merangkak kepayahan..depa bersenang dalam mengaut...

Lana~Bulu said...

Benar kata kak G..kita merti bertanggung jawab merubah keadaan..
masalah tetap akan bersambungan dan berputar lebih kalut sekiranya tiada perubahan ...

Lana~Bulu said...

kuina..ini bukan masalah politik tapi demi masa depan anak bangsa..
kadang2 yg atas malu meminta pandangan yg bawah tapi mereka sentiasa memerlukan pandangan dan kritikan dari bawah.. demi kebaikan bersama..
p/s- percanggahan pendapat tu bukan perpecahan..

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media