Thursday, November 26, 2009

Senda-loka gian..


Maaf terlebih dahulu buat sahabat2 pengunjung yg dihormati.. Maybe kerana photo n3 sebelum ni kurang jelas namun ada dapat mengenali bahkan siap habaq kat mana lagi ambilnya..tahniah. Memang gian..teruja sangat utk nak mengulangi kerja-buat tu lagi .. Teman masih lagi terbayang dizaman kanak2 dulu..kat parit depan rumah ..di bawah pokok pelam yg rimbun tahan udang ni..(depa panggil udang padang) size lebih besar dari udang kepai.. Saat yg paling syok ialah bila 'tangkoi' ni diangkat...Udang2 tu melompat (meletit) terhimpun di tengah kain (biasanya di gunakan kain kelambu lama) tangkoi tersebut. Percikan air udang melompat meriangkan suasana..
Dok tahan tangkoi ni adalah part time saja..sambil dok 'mugaq' kg..atau dok main 'sole'..atau dok 'mengai' ikan puyu (guna udang tu atau belalang sebagai umpan)..selang sejam mai angkat pulak..(bergantung kpd kerajinan laa..)
Perbezaan Pendapat bukanlah Per pe cah an!

6 comments:

kakcikseroja said...

OOOOO... tangkoi namanya.. Ada kat muzium padi ek?? Ari tu gi Alor Star tak sempat nak singgah, padahal Mak Engku (mak angkat suami) dah pelawa berkali2 untuk singgah...

LanaBulu said...

Oohh..Kakcik memang kena singgah kat situ..tak sah kalau pi Kedah tak singgah..
Hampir 100% anak2 dapat belajar ttg kehidupan pesawah dan teknologi nya..

NJ said...

salam LB...awat buh komen x keluaq semalam no..ish pelik sat ni...cek nak kata la tu TANGKOI...balin dedak..udang mai makan penuh la kita angkat udang meletit..syok nya makan udang sungai dari tangkoi tu manih x sangga la..buat cucuq udang ka buat kerabu udang ka..meleleh ayaq liuq dah ni..teringat zaman kanak2 duk di kedah sampai umoq 10 taun ja..mai johor ni dah..tapi x lupa aih semua kenangan tu mengusik jiwa cek sampai ke la ni...rindu serindunya dengan suasana tangkoi..mengai ikan puyu..

LanaBulu said...

memang mengancam lah NJ punya pengalaman nih..
mesti banyak perkara nanti kita boleh kongsi kan..
Terasa macam dok tengah makan ni..cucuq udang tu..
kerabu tu..
dang goreng pun ..ffuuhh..
subhanaAllah..
balik lah mai Kedah ni..

rosnanie said...

salam, tak pernah tgk, dan tak pernah ada experience mcm tu, huhu...

LanaBulu said...

Ish..ISh..sayang tuu..best tau menangkoi udang ni..
tentu lebih best kalau kak Rosnanie bawak anak2 (yg 7 orang tu)..pi tangkoi sama..mesti meriah..teman dapat bayangkan..fuuhh..rioh rendah nanti..

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media