Thursday, November 11, 2010

Senget dan cemas?

Selalu terjumpa dgn tangan2 yg meminta.. menadah .. mengharapkan simpati pengunjung pasar malam ataupun pasar disiang hari.. Samada mereka ber'gerak' secara solo maupun bersama anak kecil.. Berapa ramai yg menghulurkan bantuan sekalipun sekadar beberapa keping duit syiling.. Selalunya kita akan lebih terbayangkan kepada kes2 penipuan yg dilakukan oleh segelintir spesis yg tak bertanggung jawab..namun yg betul2 memerlukan tetap juga ada.. dan sentiasa ada.. 
Kadang2 kita berlalu melintasi mereka yg memerlukan sedikit bantuan dari yg lebih ber'ada'.. tanpa ada rasa bersalah ataupun rugi kerana tidak memberikan kepada yg meminta..!!!
Bayangkan sekiranya ketika dalam keadaan bersenang lenang.. kapal yg yg kita naiki ditimpa badai dan senget menanti tenggelam dilautan yg luas.. Apa yg terlintas ketika ini? Sudah tentu tiada lain melainkan 'kematian' kan.. sudah tentu dgn senang hati mahu memberikan seberapa banyak yg ada sekiranya terdapat tangan2 yg meminta dikala itu... 
Perbezaan Pendapat adalah Rahmat!

3 comments:

al-lavendari said...

pengajarannya .. infakkanlah harta kita semasa kita masih sayang dan memerlukannya.

Anonymous said...

Aslmkm Lan.
Kira Lan dah lebih sihat la ni ya? Alhamdulillah.
Dalam isu ni ... Jika kita dapat ikhlaskan, alhamdulillah ... jangan beri tapi terus tertanya2 sendiri was2.
Rasa Kak G kalau setakad sekitar KL & PJ ni, kita kenai peminta sedekah yg benar2 memerlukan ... yg dok ambil kesempatan dok pi mai kok lerah ni saja, boleh tau, kita kenai! Betui dak?

Anonymous said...

salam lan..macam2 orang mencari duit mudah..menjadikan kita keliru yg mana yg menar2 susah dan tidak..

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !Frenz Media