Friday, March 26, 2010

Pasar K~T~

Setelah puas melihat nelayan mengasingkan hasil tangkapan dari atas pengkalan.. Yang kecil..dan apatah lagi yg besar, tentunya lebih faham apa yg ada kat dalam pasar.. Merengek mereka nak berjalan2 dalam pasar pagi Kuala Tunjang tu..Pucuk dicita..ulam mendatang.. Inilah hidangan kegemaran anak2 zaman selarang.. Yang besar malu2 kucing.. dan yg kecik tu memang tak bergerak lah..hhee.
Apa lagi buat offer lah..Pilih yg mana berkenan.. pagi jumaat yg bahagia 'ayah belanja'..!
Makan tanpa minum mmg tak sempurna.. Mari kita perkena ABC.. K~T~ Beratur ikut giliran dan utamakan yg kecik dulu.. Nampak sedap dan menyelerakan ..tiada lalat. Maybe musim kemarau..kering dan panas gamaknya..
Sementara kita tunggu group yg satu lagi..ayoh mai kita berkelah sat kat sini.. Rasanya bawah pokok pukul 5 yg rendang di tepi rumah dan berdepan dgn sawah bendang yg kering kontang ..terbentang luas.. Angin tu tak yah cerita lah..
Perbezaan Pendapat bukanlah Per p e c a h a n !

16 comments:

kakcikseroja said...

Salam LB..

gambar bawah sekali tu.. semua tu, anak dara LB, ya? Senanglah mak depa kat dapur.. :)

cemomoi said...

amboi ramainya yee... sekali borong mesti 'bersih' bebola tu

ch@ said...

seronok depa berkelah ye, lagi2 ayah belanja ;)

LanaBulu said...

Bukan semua kakcik..
tu dah bercampur dgn AP...

begitulah cemomoi..janji bebudak tu happy dah..lah

LanaBulu said...

bukan selalu ch@...hee

Che' Pit said...

err lupa nak tanya.. kat mana kuala tunjang ni? x pernah dengar..

sekali sekala ke tempat mcm ni, seronok rasa

anakmuaallaf said...

Salam,
perkelahan yang cukup antik..dengan ayam kat belakang tu..kat bandar mana ada macam ni..
Mmg best balik kampung..Kuala Tunjang tang mana pekan nat dia..?Kat spg 3 tu ka..?
Sg Petani x dah dah pekan nat..yang ada pasar tani..Nanti la bila balik sana hubby cuti lama sikit nak pi cari pekan nat K.T ni..

LanaBulu said...

CP..Kola Tunjang ni kat Kedah..
Utk lebih detail lagi ye kak Leha..adalah spt di bawah ni..

Kalau ada sesapa yg ingat ttg project mega penindasan rakyat zaman BN/Maarof dulu adalah 'Projek Kolam Udang kat Kerpan' dulu..kan..kola tunjang ni adalah terletak bersebelahan dgn kola kerpan tu.. rasanya jarak antara 6~7 km je..

Kalau kak Leha dari balai polis Air Hitam..dan sebelum sampai kat simpang Kemboja kena naik titi dulu kan...? Haa..sebelum titi tu kan ada simpang sebelah kanan tu...itulah sungai menghala ke kola tunjang..tak jauh pun lagi kedalam..jalan pun dah bertar..
best kak leha...!!!

LanaBulu said...

kak Leha..lupa lah pulak..pasar pagi hari tu hari jumaat..hari lain tu tak pasti lah pulaknya..maybe Kedah cuti pada hari tu kan..

mohdandmeriam said...

salam Lan..seronokkan jalan2 bersama2 anak n isteri ..sambil jalan, jamu mata beli mana yg patut n berkenan dihati n duduk sambil menghirup udara segar kampung kan..tulah nikmat tinggal dikampung..

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Selalu acara bersama anak2 & kanak2 yg mcm ni paling seronok walaupun meletihkan & juga boleh memeningkan kepala .. :) Kak G je mungkin salah seorang yg selalu pening tak tahu nak layan budak2 kerana anak soranglah katakan ...
Ni kira pekan nat la kan? Masih mcm dedulu? ... Kak G dah terlalu amat lama tak p nat ... la ni byk pasar tani, nak serupa tp tak sama kan? :)

shaniza said...

Salam..
Wah...ramainya anak dara. Selalunya org kata ada anak dara ramai, mak dia senang. Kerja rumah ada yg tolong. Bapa dia lagi la senang.. goyang kaki sambil hirup kopi 'o' panas. Tp, kalau anak dara sendiri yg dok buat sepah...pening kepala mak dia nak mengemas..

Insan Marhaen said...

Boleh buat team bola jaring 7 sebelah....

Antonio Jose Pereira Costa said...

Caro amigo! Agradeço a sua visita.
Parabéns pelo seu blog, Um abraço.

LanaBulu said...

Your welcome Antonio..
Terima kasih kembali..

Shaniza & IM..yg ada tu dah bercampur dgn AP...hee
tu laa yg ramai tu..tapi kakalu nak buat 7 sebelah tu boleh diuruskan..

mmmg seronok lah..M&M

Tak gitu kak G...hhmm

LanaBulu said...

begitulah keadaan dunia...
kadang2 mudah dilupakan..

Member2 Yang Dihormati..

luahan. .

u r invited

Kembalilah lagi, Ramadhan !



Frenz Media