Anda pernah menggunakan benda2 ni?
Lesung kayu dan halu/alu. Digunakan untuk memproses padi menjadi beras. Padi jawi sederhana matang untuk dijadikan '
impin' dan padi pulut sederhana matang untuk dijadikan
'ghingi' (sedara impin tapi lebih lembut dan wangi seperti juga impin). Bila dah siap digaul (
gui') dgn
nyok kukoq campoq garam sikit..fuuhhh. Selain dari 2 alat ni perlu juga satu benda lagi iaitu sebilah 'sodep' untuk kesempurnaan proses kerja. Padi dipilih dan dipotong dari tangkai menggunakan
'ketam' tangan dan diisi dalam bakul. Setelah diasingkan dari tangkai padi separa matang yg terpilih itu akan dipanaskan dalam
belanga. Lesung yg berlubang bentuk 'kun @ V' akan dimasukkan dgn sukatan tertentu sebelum proses menumbuk dgn halu tadi. Bagi mengelakkan padi yg panas tapi melekat pada lesung apabila ditumbuk maka
sodep digunakan untuk mencungkeh. Kepakaran menggerakkan antara halu dan sodep tu menjadikan majlis meriah dgn gelak tawa. Apa tidaknya kadang2 sampai 3 orang boleh menumbuk sekali dalam perbezaan masa yg hampir. Gerakkan halu yg ditumbuk bersimpang-siur dicelahi dgn sodep mencunkil padi yg semakin berubah menjadi impin atau ghingi.
Time is never come-back
No comments:
Post a Comment